+36 99 315 465

segítség a

tapétázásban

megoldások

Az alábbi egy-két ötlettel azon érdeklődőknek és vásárlóinknak szeretnénk segíteni, akik szakember segítsége nélkül szeretnének többet megtudni helyiségeik kialakításáról, a mennyiségek kiszámolásáról vagy a tapétafajtákról.

Anyagszükséglet

Hogyan mérjünk és számoljuk ki, hogy hány tekercs tapétára lesz szükségünk?
Az alábbi képlettel, – mellyel hozzávetőleges eredményhez juthatunk - meghatározhatjuk a DIN EN 233 európai szabványnak megfelelő, 10.05 x 0.53 m méretű tapétatekercsek számát:

szoba kerülete / tapétázandó felület szélessége x szoba magassága = tapétatekercsek száma
5

A mintás tapéták nagy százalékánál nagyobb mennyiséggel kell számolnunk az illesztést figyelembe véve.
A katalógusokban lévő kollekciók létrehozásánál a tervezők a megfelelő variálhatóságot is szem előtt tartják, ezért színenként pl. mintás és / vagy csíkos, valamint különböző egyszínű tapétákat és / vagy bordűröket válogatnak össze, így azok bármilyen variációban egységet alkotnak.

Felrakás előtt minden tapétatekercsen ellenőrizni kell a színszámot a színbeli eltérések elkerülése érdekében. Egy síkban lévő felületre csak azonos színszámú tapéta kerülhet.

Tapétafajták

DIN EN 235 szabvány által összeállított kategóriák

  • Papír falburkoló anyagok
  • Szintetikus falburkoló anyagok (papír alapon)
  • Szintetikus falburkoló anyagok (nem papír alapon)
  • Gyapjúrostos falburkoló anyagok
  • Textil falburkoló anyagok
  • Velúr falburkoló anyagok
  • Fémes falburkoló anyagok
  • Természetes anyagból készült falburkoló anyagok

 

Minőség, környezetvédelem

A RAL-GZ 479 megjelölés azon minőségi tanúsítványra utal, amely kizárja a potenciálisan mérgező anyagok használatát a gyártás során, mint például nehézfémeket vagy mérgező anyagokat tartalmazó festékeket, különösen illékony lágyítószereket, CFC (Freon), ólom és kadmium tartalmú stabilizátorokat vagy klórt illetve más aromás vegyületeket tartalmazó oldószereket.

A "Der Blaue Engel" (RAL-UZ 35a) környezetvédelmi jel arra utal, hogy a tapéta elsősorban visszanyert, újrafeldolgozható papírból készült.    A DIN 4102-B1 szabvánnyal ellátott tapéták a vizsgálatok alapján nehezen gyulladónak minősülnek.